Arriba la primavera i amb ella una explosió de vida. Flora i fauna s’afanyen en aprofitar aquesta època fecunda per alimentar-se i reproduir-se , com és el cas de les papallones nocturnes. La majoria d’elles és en aquest moment de l’any que surten dels seus ous o crisàl·lides (segons com hagin passat l’hivern) per a volar d’un lloc a l’altre a la cerca d’aliment i parella. Altres arriben de viatge després de volar inimaginables distàncies per a uns éssers tan menuts, que fins i tot poden venir de l’Àfrica subsahariana!

I entre residents i visitants, la comunitapapaionst de papallones viu a la primavera un esplendor del qual moltes en disfrutem, doncs anar a la seva cerca al camp es converteix en una agraïda activitat degut a l’abundància i varietat de lepidòpters que ens esperen arrecerats sota una fulla, endormiscades sobre el tronc d’un arbre, revolotejant al voltant d’una flor o arribant tot confoses als llums de les nostres cases a la nit. No perdis l’oportunitat de conèixer-les més d’aprop en aquesta estació tan rica en diversitat!

Aquesta formosa varietat haurà inspirat més d’un artista, com és el cas d’Escher, qui va realitzar diversos dibuixos amb les papallones com a protagonistes. Altres moltes es van veure i es veuen atrapades per l’influxe d’aquests petits éssers d’ales de colors, que són considerats símbols de la immortalitat, el renaixement i la ressurrecció; però també de la lleugeresa, la inconstància i l’efímer de l’alegria i la bellesa. Per la seva capacitat de transformació encarna la possibilitat de canvi i les potencialitats de l’ésser. Identificat com “Animal de l’Ànima” i associat amb ella, algunes cultures la representaven sortint de la boca d’agonitzants i difunts, com a símbol de l’alè vital que escapa.

I amb aquest nodrir per alsKush nostres ulls i esperit, ¿com no han de ser les papallones objecte de qualsevol manifestació artística? Els lepidòpters apareixen en obres pictòriques de multitud d’artistes, consagrats com l’aclamat Dalí o l’inquietant Escher, i també són inspiració d’altres joves contemporanis, com l’oníimagesric Vladimir Kush.  A més, són un recurs recurrent a d’altres àmbits artístics com és el cas de la joyeria i el disseny d’objectes decoratius, especialment en relació a l’Art Deco.

Al pla de les idees, les papalones també han estat inspiració i objecte de jocs del pensament i la literatura. Per exemple, els surrealistes dels anys 20 del passat segle, a Europa, en el sí de l’Oficina d’Investigacions Surrealistes, varen forjar i difondre els famosos papillons (papallones) surrealistes o octavilles de vius colors amb consignes tals com «Pares, conteu els vostres somnis als vostres fills» o «Si vostè és a favor de l’amor, serà també a favor del surrealisme»oficina-investigaciones-surrealistas_surrealismo-Taschen_004, que es van fer populars a tot París. El surrealisme es va recolzar en diversos recursos per enllaçar la realitat racional i l’onírica, entre ells la metamorfosi, simbolitzada per la papallona.

I… parlant de somiar, vos explicarem una de les històries que es diuen dels papaions nocturns… una mena de secret que conten algunes persones molt sàbies... i és que sembla ser que la pols que recobreix les ales d’aquests bells éssers (que no és pols, com sabeu, sinó escates) és la matèria prima amb la que es construeixen els somnis, i que per aquesta raó la gent adulta va crear tot un seguit de llegendes obscures sobre aquests insectes, perquè així els nins i nines els hi tindrien por i no s’hi acostarien, allunyant els somnis dels seus caps, perquè somiar no ha estat mai en favor de l’ordre establert… apropeu-vos als papaions nocturns, somrieu a aquests animalets coberts de somnis i deixeu-vos dur per la seva imaginació desbordada!!!


Share →

One Response to A l’abril, papaions mil!

  1. Rita says:

    Curioses parelles, art i papaions i ben poc que se’n xerra. Molt guapo l’article!!