Aprofitem aquest calorós mes d’agost per a presentar-vos una família de papaions molt peculiar, sobretot per l’aspecte que tenen, que ens confon fins a dubtar de si el que tenim devant és un animal o no!
Es tracta dels Pterophoridae, uns voladors nocturns de talla mitjana o petita, que a priori no tenen l’aspecte que esperem trobar per a un Lepidòpter, ja que les seves ales romanen ben plegades de manera que semblen més bé una petita avioneta quan estan en repòs, o no us sembla quan mireu les fotos? O també poden semblar, el que és molt més lògic a fectes de camuflatge per a sobreviure, una resta vegetal com una fulla trencada i seca o un palet.
Una altra cursiositat és que el parell de potes posterior acostuma a ser bastant més llarg que la resta de potes. El seu cos és especialment estret i prou llarg. Les ales anteriors s’enrotllen sobre les posteriors i així és com queden tan ben plegades. Molts cops, el parell d’ales anteriors és lobulat a la punta, formant dos o tres “dits”, els quals tenen unes escates filamentoses que els poden donar un aspecte de ploma. De fet, els britànics, sempre tan atents a tot ésser viu, els han donat el nom popular de “plume moths” o “papaions ploma”.
Les larves s’alimenten de varietat de plantes, inclús algunes poques poden arribar a ser plagues de cultius o de plantes ornamentals. Són difícils de veure, ja que unes es troben dins fulles enrotllades i d’altres fan galeries a les tiges. Solen ser atretes per la llum, així que podeu provar de cercar-les al voltant de les llums de fora de casa.
A Europa se’n coneixen al menys 170 espècies (lloc web de “Fauna euroapea”, 2013), mentre que sembla que al món s’han descrit unes 1000 espècies agrupades en 92 gèneres. A les Balears no passem de les 20 espècies conegudes, tot i que de ben segur que n’hi ha moltes més però fa falta fer-hi més estudis.
Aquí vos deixam una petita llista d’algunes de les espècies que, fins ara, sabem que podeu trobar a les illes:
Agdistis meridionalis,
Agdistis neglecta,
Agdistis paralia,
Agdistis satanas,
Agdistis tamaricis,
Amblyptilia acanthadactyla,
Emmelina argoteles,
Emmelina monodactyla,
Euleioptilus carphodactyla,
Hellinsia carphodactyla,
Merrifieldia sp,
Oxyptilus laetus,
Stangeia siceliota,
Stenoptilia bipunctidactyla,
Stenoptilodes taprobanes…