DSCN2047

Emmelina monodactyla

Aprofitem aquest calorós mes d’agost per a presentar-vos una família de papaions molt peculiar, sobretot per l’aspecte que tenen, que ens confon fins a dubtar de si el que tenim devant és un animal o no!

Es tracta dels Pterophoridae, uns voladors nocturns de talla mitjana o petita, que a priori no tenen l’aspecte que esperem trobar per a un Lepidòpter, ja que les seves ales romanen ben plegades de manera que semblen més bé una petita avioneta quan estan en repòs, o no us sembla quan mireu les fotos? O també poden semblar, el que és molt més lògic a fectes de camuflatge per a sobreviure, una resta vegetal com una fulla trencada i seca o un palet.

Una altra cursiositat és que el parell de potes posterior acostuma a ser bastant més llarg que la resta de potes. El seu cos és especialment estret i prou llarg. Les ales anteriors s’enrotllen sobre les posteriors i així és com queden tan ben plegades. Molts cops, el parell d’ales anteriors és lobulat a la punta, formant dos o tres “dits”, els quals tenen unes escates filamentoses que els poden donar un aspecte de ploma. De fet, els britànics, sempre tan atents a tot ésser viu, els han donat el nom popular de “plume moths” o “papaions ploma”.

P1210073

Amblyptilia acanthadactyla

Les larves s’alimenten de varietat de plantes, inclús algunes poques poden arribar a ser plagues de cultius o de plantes ornamentals. Són difícils de veure, ja que unes es troben dins fulles enrotllades i d’altres fan galeries a les tiges. Solen ser atretes per la llum, així que podeu provar de cercar-les al voltant de les llums de fora de casa.

A Europa se’n coneixen al menys 170 espècies (lloc web de “Fauna euroapea”, 2013), mentre que sembla que al món s’han descrit unes 1000 espècies agrupades en 92 gèneres. A les Balears no passem de les 20 espècies conegudes, tot i que de ben segur que n’hi ha moltes més però fa falta fer-hi més estudis.

DSC_8642

Agdistis tamariscis

Aquí vos deixam una petita llista d’algunes de les espècies que, fins ara, sabem que podeu trobar a les illes:

Agdistis meridionalis, 

Agdistis neglecta, 

Agdistis paralia, 

Agdistis satanas, 

Agdistis tamaricis, 

Amblyptilia acanthadactyla, 

Emmelina argoteles,

Emmelina monodactyla, 

Euleioptilus carphodactyla, 

Hellinsia carphodactyla,

 Merrifieldia sp, 

Oxyptilus laetus, 

Stangeia siceliota, 

Stenoptilia bipunctidactyla,

 Stenoptilodes taprobanes…

Share →