





Les papallones nocturnes són un grup d’insectes anomenats Heteròcers i pertanyen, juntament amb les papallones diürnes (Ropalòcers), a l’ordre dels Lepidòpters.
Què vol dir això? Presenten les característiques pròpies del gran grup dels Insectes: tres parells de potes, dos ulls compostos, dues antenes i dos parells d’ales, a més d’un exoesquelet de quitina. El nom científic dels grups ja ens dóna algunes pistes: els Lepidòpters tenen unes ales cobertes d’escates (del grec pterón=ales i lepidos=escates); i dins d’aquests, el grup dels Heteròcers presenta diverses formes d’antenes (hetero=divers i kéros=antena), mentre que els Ropalòcers les tenen en forma de maça (ropalon=maça, bastó). Aprèn a diferenciar-les!
El cicle de vida dels papaions passa per fases ben diferenciades, entre les quals es produeixen canvis més o menys importants. El més conegut és el que té lloc entre la fase d’eruga o larva i la de l’adult o papallona, transformació ben profunda que es coneix com a metamorfosi.
D’entre els papaions hi ha una enorme diversitat, pel que és difícil respondre de manera simple a les típiques preguntes que ens venen al cap, com quant de temps viuen, què mengen o quin tamany tenen.Per que fer-vos una idea, de lepidòpters se’n coneixen més de 120.000 espècies al món, de les quals, 9 de cada 10 són papallones nocturnes, moltes més que de diürnes! A les illes Balears ja se n’han descrit més de 1.000 espècies i al Parc Natural de s’Albufera unes 500! I tota aquesta diversitat d’espècies es tradueix en estratègies de vida ben variades per poder sobreviure!
I com és que en sabem tant poc? El que passa és que tot i ser tan nombroses i diverses, els seus hàbits nocturns i els colors més apagats que tenen generalment, fan que siguin més desconegudes que les diürnes.
A més, aquesta gran diversitat de formes, adaptacions, comportaments, i el seu ràpid cicle reproductiu les converteix en indicadores fantàstiques dels canvis ambientals.