Erugues i papaions utilitzen colors i formes per fer front als depredadors.
Eutelia adulatrix
Les que són més discretes, es camuflen amb els colors del medi, com el papaió Eutelia adulatrix (dreta), que té els colors del tronc de l’arbre on es troba,  o Cerura iberica (esquerra), que s’alimenta de fulles de poll i té el color blanquinós de la seva escorça. Altres poden assemblar-se a elements poc atractius del medi, com és el cas del papaió Trichophaga tapetzella, que es fa passar per un excrement d’ocell per no ser menjada. Aquestes estratègies són conegudes com a críptiques.

Les atrevides són també ben creatives.

Les hi ha que imiten les abelles o vespes per fer creure que són perilloses, com Sesia apiformis, el que se’n diu mimetisme batesià; o presenten uns dibuixos en forma d’ulls a les ales que desvien l’atenció dels depredadors, que creuen que es tracta d’un animal més gros, com fa Smerinthus ocellatus.  També n’hi ha que són tòxiques pels depredadors, com la nostra siurelleta Eutethesia pulchella, que presenta una pigmentació que serveix d’advertència de la seva toxicitat. D’aquest últim cas se’n diu coloració aposemàtica.

D’altres tenen estratègies que no tenen a veure amb els colors. Algunes actuen i fan el mort, caient de cop al terra o deixant-se anar, tot quedant de cap per avall amb es potes ben rectes… tota una interpretació! D’altra banda, unes poques papallones, en sentir-se atacades poden passar a l’ofensiva, com la papallona de la mort Acherontia atropos, un esfíngid que quan se sent assatjat pot usar la seva trompa i emetre un siulo que despista el seu agressor.

Eruga de noctúid I encara hi ha adaptacions més sofisticades: hi ha papallones que tenen un sistema auditiu molt desenvolupat, tant que els permet captar els ultrasons que emeten els ratpenats i així els poden esquivar abans de que se els mengin. Algunes inclús poden emetre ultrasons, amb l’única funció de desviar els ultrasons dels ratpenats i fer-los errar!

Pel que fa lkes erugues, les hi ha que presenten vertaderes estructures de defensa: pèls urticants i banyes defensives. Heu d’anar ben alerta a no tocar-les per si de cas!

Drag <span class="spamp">&</span> Drop

Drag & Drop

PageLines is a drag & drop framework that allows you to completely customize your website with drag & drop.
Responsive <span class="spamp">&</span> Mobile

Responsive & Mobile

Built from the ground up to look great on mobile devices. PageLines utilizes an advanced responsive framework.
Tons of Addons

Tons of Addons

Load up your own sections, themes and plugins using PageLines' one of a kind extension marketplace.