Totes les papallones nocturnes tenen el seu nom en llatí, que correspon al gènere, primer, i a l’espècie, segon. Aquest últim s’anomena epítet específic, que vindria ser com un adjectiu, pel que sovint fa referència a característiques pròpies de l’animal com Sesia apiformis, que té forma d’abella; o a la relació amb la planta que menja, com Agdistis tamaricis, que s’alimenta de tamarell principalment. També ens pot donar alguna pista per la identificació, com per exemple Ethmia bipunctella, la qual presenta dos puntets distintius a cadascuna de les ales anteriors.

Com haureu notat, aquests dos noms sempre van amb lletra en cursiva, si escrivim a l’ordinador, o subratllats si ho fem en paper, perquè així es distingeix la llengua llatina de la que sigui que estem emprant (en aquest cas el Català). La primera lletra del nom del gènere ha d’anar en majúscules, com si fos principi de frase o nom propi, mentre que l’epítet específic no du majúscules. Aquestes són regles internacionals de la comunitat científica, pel que si volem ser seriosos, ens tocarà seguir-les!

La història dels mots populars és tan interessant com les pròpies papallones i evidencia una llarga relació amb la humanitat. No totes les papallones nocturnes tenen noms populars, acostumen a tenir-ne les més grans i les que han tingut més contacte amb les persones. El mot papalló deriva directament del llatí papilio i ja el va emprar en Ramon Llull al Llibre de meravelles a l’any 1289. Arnes s’anomenen als petits lepidòpters les larves dels quals s’alimenten de diferents materials d’ús humà, com el cuir, la roba, la farina o la cera.

En aquest projecte vam decidir, després de donar-li moltes voltes, d’anomenar a les papallones o papallons nocturns amb el mot “papaions“. A molts/es vos sonarà extrany i és possible que lingüísticament ens haguem permès una bona llicència, però savíem que a la veïna illa d’Eivissa s’emprava aquest mot en referència a les nocturnes i ens va agradar la idea. El llenguatge popular és així, dinàmic i creatiu, gràcies al qual les llengües evolucionen. Papaió és el nostre intent de donar una entitat popular a un grup d’insectes que volem apropar a la gent. Esperem que vos agradi!

I seguint amb el tema, borinots i bufaforats són lepidòpters de la família dels esfíngids, de vol molt ràpid i xucladors del nèctar de les flors. A Mallorca deim borino negre a Acherontia atropos, borino ros a Sphinx ligustri i borino moratDeilephila elpenor;  i a Menorca diuen borinot polit o verd Hyles euphorbiae.  Falena és el nom usat per les papallones nocturnes de la família que es deia abans falènids i ara li diem geomètrids i afins. Solen ésser molt petitetes i es veuen volar a la posta del sol. Si parlem de papallones, diürnes, les blavetes que volen de dia corresponen a la família dels licènids.

Les erugues també tenen molts noms comuns, el més emprat és el de cuc: el cuc de la col, el de les pomes, el del blat, el de la seda, que fan referència al seu aliment. Pedraferit s’usa per les erugues dels esfíngids, grosses, de colors virolats i sense pèls, com la de la patatera i de les lletreres. Verins s’anomenen les erugues amb pèls i urticants, com seria la de la processionària. Les petites que es convertiran en arnes s’anomenen tinyes, com la de la roba i la del blat.

Per últim, els minadors de les fulles són erugues de diverses espècies que fan galeries dins la mateixa fulla que van menjant. Criden l’atenció el cigarrer, eruga de microlepidòpter que enrotlla fulles com si fes un cigarro, i l’apamadora, eruga de geomètrid que mesura a pams el terreny en moure’s.

Coneixes algun nom popular de papallones nocturnes o erugues que no haguem dit? Fes-lo arribar a info@papaionsdemallorca.info o als  comentaris.

Drag <span class="spamp">&</span> Drop

Drag & Drop

PageLines is a drag & drop framework that allows you to completely customize your website with drag & drop.
Responsive <span class="spamp">&</span> Mobile

Responsive & Mobile

Built from the ground up to look great on mobile devices. PageLines utilizes an advanced responsive framework.
Tons of Addons

Tons of Addons

Load up your own sections, themes and plugins using PageLines' one of a kind extension marketplace.