Els Heteròcers, i de fet tots els Lepidòpters, tenen un cicle vital ben complexe, format per 3 fases en les que presenten diferents aspectes i acompleixen diferents funcions ecològiques. Per a passar d’una fase a l’altra han de fer canvis, com és el cas del que coneixem com a metamorfosi, que no és altra cosa que una profunda transformació que converteix a l’eruga menjadora en papallona voladora!

 Veiem com funciona aquest cicle de vida:

Comencem per l’ou, que la femella de papaió adulta col·loca en la planta que servirà d’aliment per a les petites larves que en surtin.  La femella posa molts ous, normalment entre 100 i 500, i així s’assegura que en sobrevisqui algún, ja que tenen depredadors ben eficients, com molts llagosts.

L’eruga protagonitza la part del cicle dedicada a l’alimentació. Per això té unes potents mandíbules que li permeten mastegar diferents parts de la planta. Menja i menja, creix i creix… des del seu naixement pot incrementar el seu pes més de deu mil vegades!

La crisàl·lida és a la fase del cicle en que té lloc una gran transformació: la metamorfosi, d’eruga a papaió. En aquest moment és molt vulnerable i per tant cerca la manera de protegir-se. Pot enterrar-se, pot tenir colors que alerten del verí o mal gust que tenen, o també pot construir un altre embolcall que la mantingui amagada.

La papallona resultant té uns nous atributs, ales, llargues potes i antenes, etc., que li permetran dur a terme la seva important missió: anar a volar per trobar parella i reproduïr-se.

La durada de cada part del cicle és molt variable. Depenent de les espècies i de les condicions ambientals, crisàlides i ous poden estar de setmanes a anys en estat de repòs; mentre que en les fases actives, l’eruga pot viure unes setmanes o mesos i l’estadi de papallona, que sol ser el més curt, dura alguns dies o setmanes normalment, tot i que sembla que hi ha espècies que poden viure uns quants mesos!

 

Drag <span class="spamp">&</span> Drop

Drag & Drop

PageLines is a drag & drop framework that allows you to completely customize your website with drag & drop.
Responsive <span class="spamp">&</span> Mobile

Responsive & Mobile

Built from the ground up to look great on mobile devices. PageLines utilizes an advanced responsive framework.
Tons of Addons

Tons of Addons

Load up your own sections, themes and plugins using PageLines' one of a kind extension marketplace.