Els lepidòpters mantenen una estreta relació amb les plantes, que necessiten per completar cada part del cicle biològic, ja sigui cercant protecció, aliment o amagatall. Ara bé la relació que tenen amb les plantes és ben diferent en cada part del cicle: mentre moltes erugues mengen fulles, tiges i flors d’algunes plantes, el que en ocacions pot causar problemes, molts Lepidòpters adults, en canvi, exerceixen un important paper en la reproducció de les espècies vegetals a través de la pol·linització, funció que duen a terme indirectament quan van a alimentar-se de la recompensa en forma de nèctar que els hi deixen les flors.

Tal com hem insinuat, la immensa majoria de Lepidòpters són fitòfags, és a dir, s’alimenten de plantes. També hi ha casos d’erugues que s’alimenten de materials en descomposició, anomenades sapròfites, que mengen fusta i fulles podrides i cadàvers d’animals; o les que ingereixen directament excrements, conegudes com a copròfagues.

Les erugues són grans consumidores de vegetals degut a què el seu objectiu és alimentar-se i créixer. No hi ha cap part de la planta que se salvi d’èsser menjada, les larves consumeixen sobretot fulles, però depenent de l’espècie, també mengen brots, flors, llavors i tiges, afectant en alguns casos a la capacitat fotosintètica de la planta. Algunes erugues mengen d’una sola espècie de planta, pel que s’anomenen especialistes. En canvi, n’hi ha que accepten un gran ventall de plantes diferents, bé siguin del mateix gènere o de la mateixa família, pel que se les coneix com a generalistes. Aquest fet les proporciona més possibilitats de supervivència; pero aquesta raó, molts dels Lepidòpters que migren poseeixen una estratègia generalista més o menys ampla.

Una curiosa especialització en l’estratègia alimentícia és la d’alguns microlepidòpters que viuen dins la mateixa fulla de la que mengen. Són el que es coneix com a minadors de fulles, i mentre mosseguen i masteguen van construint gal·leries entre la capa de l’anvers i la del revers de la fulla, tot deixant dibuixos sinuosos que resulta que són propis de cada espècie. Aleshores, aquests senyals s’utilitzen per identificar les espècies presents, el que pot ser molt útil sobretot en espècies vegetals comercials, com és el cas dels arbres fruiters (web de minadors de la Gran Bretanya).

Tots els imagos (adults) viuen de les reserves acumulades per l’eruga, però molts prenen un suplement alimentari, el nèctar de les flors! Aquest se situa al fons de la corol·la de la flor (el que seria el fons del tassó), pel que cal un aparell bucal especial per a poder arribar-hi: l’espiritrompa, que és com una palleta doble amb la que els papaions xuclen el

Deilephila elpenor

nèctar. És en aquest moment que toca els òrgans reproductors de la planta, adherint-se al seu cos els grans de pol·len; al mateix temps, deixa caure els que portava d’altres flors i alguns d’aquests van a parar a l’estigma de la flor, produint-se la pol·linització. L’espiritrompa presenta també una gran variabilitat, n’hi ha de llargues que permeten arribar al néctar per molt ben guardat que estigui, i d’altres curtes i gruixudes per poder travessar la pell d’alguns fruits, que quan són madurs també constitueixen una font d’energia ràpida per a algunes papallones.

Alguns lepidòpters mantenen una relació tan específica amb un sola planta que arriben a coevolucionar juntes. Això vol dir que durant un llarguíssim període de temps, una papallona i una planta han evolucionat conjuntament, patint i/o forçant canvis estimulats precisament per aquesta relació, el que ha desembocat en una interdependència que pot fer-les imprescindibles l’una per a l’altra.

Drag <span class="spamp">&</span> Drop

Drag & Drop

PageLines is a drag & drop framework that allows you to completely customize your website with drag & drop.
Responsive <span class="spamp">&</span> Mobile

Responsive & Mobile

Built from the ground up to look great on mobile devices. PageLines utilizes an advanced responsive framework.
Tons of Addons

Tons of Addons

Load up your own sections, themes and plugins using PageLines' one of a kind extension marketplace.