Molta gent ens demana… i per a què serveixen els papaions?

Doncs compleixen un paper fonamental; segurament et sorprendràs dels beneficis que ens aporten. Estem conectats/des amb els Lepidòpters com amb tot en aquest món i aquí descobriràs com!

Tot i passar desapercebuts per molta de gent,  se’n coneixen més de 120.000 espècies arreu del món i a les Illes Balears se sap de més de 1000 espècies. Per tant, el seu pes fonamental dins la biodiversitat, tant mundial com illenca, és indiscutible. Aquesta enorme diversitat es pot trobar a hàbitats molt diferents, des de zones càlides a zones fredes; des del litoral fins a alta muntanya; revolotejant a zones obertes i assoleiades o vivint tancades en un capoll a les parts obscures de les cases…

Euthetesia pulchellaDe cara a un futur amb tanta complexitat i canvis, és indispensable disposar d’una gran biblioteca de gens, que no és més que moltíssima informació útil per a la vida que permeti donar lloc a noves adaptacions. Per aquesta raó cal conservar la diversitat biològica, d’entre la que trobem la gran diversitat de papallones, sobretot de nocturnes!

A més, són molt sensibles als canvis i per això són particularment útils com a espècies indicadores (Article relacionat), el que vol dir que en fer-ne un seguiment podem veure quines són algunes de les conseqüències  dels canvis que actúen sobre la biota i, així, potser podem arribar a posar-hi mesures per pal·liar aquests efectes o per adaptar-nos de la millor manera.

Una altre paper a destacar és el de la pol·linització, ja que molts papaions i papallones es dediquen a visitar flors, afavorint la fecundació creuada d’aquestes. Moltes d’aquestes plantes són de conreu, pel que el paper pol·linitzador dels Lepidòpters es converteix en essencial per a la nostra vida.

Per altra banda, ocupen un lloc destacat a la xarxa tròfica: controlen i són controlats a través de les relacions alimentícies. Mantenen un fort lligam amb les plantes de les s’alimenten i obtenen l’energia necessària per viure. A més, són font d’aliment d’una gran varietat d’animals que depenen de papaions i erugues, com molts aucells (el puput, el cap ferrerico, etc.), els rat-penats a la nit o d’altres insectes (depredadors i paràsits). Així, posar en perill les poblacions de Lepidòpters és abocar al desequilibri a la xarxa tròfica, el que suposa una situació de canvi que no sabem on ens durà, però que de ben segur portarà problemes.

Per tant, veiem que hi ha moltes raons per valorar positivament el papaions, tot i que hem de dir que la relació dels papaions amb les personesés tan diversa com interessant, resultat de molts d’anys de convivència i en alguns casos de competència. Sabem, doncs, que també hi ha relacions negatives ja que hi ha espècies de papaió que es mengen els cultius o els grans emmagatzemats, o que s’alimenten de la roba als armaris, o fins i tot que poden esdevenir plagues als nostres boscos. El resultat d’aquesta convivència més o menys positiva ha desembocat en la integració del món dels Lepidòpters en les cultures d’arreu del món.

Drag <span class="spamp">&</span> Drop

Drag & Drop

PageLines is a drag & drop framework that allows you to completely customize your website with drag & drop.
Responsive <span class="spamp">&</span> Mobile

Responsive & Mobile

Built from the ground up to look great on mobile devices. PageLines utilizes an advanced responsive framework.
Tons of Addons

Tons of Addons

Load up your own sections, themes and plugins using PageLines' one of a kind extension marketplace.