Molts animals s’alimenten de papallones, erugues i ous. Els predadors ajuden a mantenir un equilibri ecològic de les poblacions de lepidòpters; sense aquest control poblacional el creixement expansiu dels papaions acabaria amb les seves pròpies fonts d’aliment i, per tant, amb ells mateixos. D’una posta de 1000 ous, 21 esdevenen papallones adultes i tan sols 2 d’aquestes aconsegueixen arribar a posar ous i tancar el cicle!

El puput, l’hortolà de canyet i el cap ferrerico són alguns dels ocells que tenen debilitat per les erugues de papaions. En concret, el cap ferrerico és conegut per ésser un important controlador dels cucs de processionària del pi. Els enemics principals però, són d’altres insectes, com l’escarabat Calosoma sycophanta, que ha estat utilitzat per a combatre les plagues de processionària com a mètode de control biològic. Les libèl·lules  i els pregadéus també són predadores importants dels lepidòpters, sobretot en ambients lacustres on hi abundem, com és a s’Albufera. Fóra el grup dels insectes, altres invertebrats artròpodes com les aranyes cacen els adults a l’aguait utilitzant la seva tela de seda.

Moltes ratapinyades són predadores especialitzades en papaions, poseeixen un sistema d’ecolocalització altament sofisticat que els permet detectar i atrapar els papaions i altres insectes voladors. Poden ecolocalitzar sobre un rang de freqüències diferents, i fins i tot hi ha alguns ratpenats que poden distingir les espècies de papallones nocturnes, ja que cadascuna té un “aleteig” característic.

Atenció! Alguns papaions han desenvolupat un sistema auditiu molt sofisticat que els permet escapar de les ratapinyades! I altres també han adaptat els moments de volar quan els ratpenats són més escassos, o volen ben a prop d’objectes estacionaris per no ser atrapats pels ratpenats. En aquesta carrera per la supervivència, el més normal és que la presa dugui un poc més d’avantatge ja que, “el depredador només perd el sopar, però la presa perd la vida”.

També hi ha Himenòpters i Dípters que s’alimenten de Lepidòpters i bàsicament ho fan a través del parasitisme. De fet, la majoria són parasitoids, el que vol dir que només transcor una part del seu cicle a dins de les erugues de papaions. Així, normalment introdueixen els seus ous dins l’eruga i completen la seva fase larvària o bona part d’ella dins un sol exemplar, el qual es van menjant poc a poc les petites larvetes que surten dels ous, fins que acaben amb la seva vida. Una vespa petita, Cotesia glomerata, diposita els ous sota la pell de l’eruga de la col, Pieris brassicae, les larves van menjant el greix de l’eruga i mentrestrant, l’eruga continua menjant, creixent i alimentant indirectament les larves paràsites. Finalment, fan la pupa sobre l’eruga encara viva, que acabarà morint. Alguns pagesos usen aquestes vespes per controlar l’eruga de la col.

Una altre mecanisme de control l’exerceixen els bacteris, com és el Bacillus thuringensis, que entra a les erugues de papaions en forma d’espores amb l’aliment i afecta el seu desenvolupament, fins causar-les la mort. Aquest bacil ha estat utilitzat per les persones en la lluita biològica per al control de plagues de diversos insectes.

Drag <span class="spamp">&</span> Drop

Drag & Drop

PageLines is a drag & drop framework that allows you to completely customize your website with drag & drop.
Responsive <span class="spamp">&</span> Mobile

Responsive & Mobile

Built from the ground up to look great on mobile devices. PageLines utilizes an advanced responsive framework.
Tons of Addons

Tons of Addons

Load up your own sections, themes and plugins using PageLines' one of a kind extension marketplace.