Wenceslas_Hollar_Two_moths_and_six_insectsAl mes d’abril vam fer volar la imaginació amb la pols de les ales dels papaions. Aquest mes de maig també ens en trobarem moltes al nostre voltant… així que jugarem amb les xifres, meam què ens diuen…  Sabies que:

– 3 de cada 4 animals són insectes? I que després dels coleòpters, els lepidòpters són l’ordre més nombrós entre els insectes, amb més de 120.000 espècies conegudes.

– De cada 10 papallones, 1 és diürna i 9 són nocturnes!  Les papallones nocturnes  són un grup germà de les papallones, però són molt més nombroses i més variades que les diürnes. Però com que normalment  tenen hàbits nocturns, han rebut molta menys atenció que de les diürnes i per això també en tenim menys informació. Pitjant aquí podràs saber-ne les diferències.

Ja centrant-nos al món dels papaions, un parell més de dades que ens ajudaran a entendre’ls millor:

 Els papaions posen molts ous (de mitja entre 100 i 500). Però n’hi ha que en posen més, d’una posta de 1000 ous, només 21 esdevenen papallones i únicament 2 d’aquests individus aconsegueixen deixar descendència. Imagina’t totes les dificultats que han de salvar (clima, depredadors, malalties, etc.)

 -Una vegada l’eruga ha sortit de l’ou, creix i creix i augmenta de volum fins unes 1000 vegades, i és per això que ha d’anar fent canvis d’exoesquelet, les mudes.

 – Quan arriba l’hora de “d’hivernar”  l’eruga deixa de menjar i elimina tots els excrements, perdent d’un 20 a 50% del seu pes. A partir d’aquí cerca un lloc arrecerat per tancar-se a la crisàl·lide, que és una càpsula de quitina de color marró, mig transparent. També n’hi ha que poden construir un capoll amb restes de materials que tinguin pels voltants o algunes ho fan amb fils de seda, com és el cas de la coneguda papallona de la seda Bombyx mori, que pot fabricar fils que arriben a medir entre 600 i 1200 metres!

I seguint amb els números,  què en sabem dels papaions a les Illes Balears? Doncs del que es coneix, a Mallorca gairebé se n’han identificat 1000 espècies diferents! I a Eivissa més de 300, a Menorca fins 200 i només a s’Albufera més de 500 !! I si no en coneixem més, no és perquè no hi siguin, sino perquè encara les hem de estudiar. Queda molt per conèixer la nostra petita fauna!

 Així que us animem a que visiteu s’Albufera aquesta primavera abans que es pongui el sol per veure-les volar….

Share →